Caritas Crne Gore započeo projekat „Laudato si` – Sačuvajmo okolinu!“

Caritas Crne Gore započeo projekat „Laudato si` – Sačuvajmo okolinu!“

Caritas Crne Gore započeo projekat „Laudato si` – Sačuvajmo okolinu!“

U nedelju 19. januara započela je realizacija novog projekta Caritasa Crne Gore pod nazivom  „Laudato si`- Sačuvajmo okolinu!“ Projekat je realizovan od januara 2020. Godine, a trajaće do  kraja kalendarske godine.

Glavni cilj projekta je ukazivanje na važnost enciklike pape Franja Laudato si` i podsticanje sveštenika, redovnika, redovnica, laika i svih zainteresovanih osoba na aktivnosti koje su predviđene projektom. Te aktivnosti stavljaju fokus na očuvanje okoline, a cjelokupnim projektom se želi promovisati neraskidiva veza između Boga, čovjeka i svijeta, kao i poštovanje ljudskog dostojanstva svake osobe. Papa Franjo u enciklici  Laudato si` spaja dosadašnje učenje Učiteljstva  Katoličke Crkve pozivajući sve katolike, ali i sve ljude na  „ekološko obraćanje“ i „novi stil života“. Prema planu projekta mjesec januar je bio posvećen poštovanju neradne nedelje, februar štednji energije za grijanje domaćinstava, zatim mart izbjegavanju bacanja hrane, april će biti posvećen štednji vode, maj štednji električne energije, a jun izbjegavanju upotrebe plastike.

S obzirom da je mjesec januar bio posvećen poštovanju neradne nedelje bili su pozvani svi sveštenici, redovnici, redovnice, laici kao i svi zainteresivani da te ili naredne nedelje posjete starije, nemoćne, bolesne ili usamljene ljude u svojoj okolini, te da im djelima tjelesnog i duhovnog milosrđa iskažu kršćansku ljubav. Prilikom toga je bilo potrebno  uraditi par fotografija, te ih poslati na facebook stranicu Caritas Crne Gore, kako bi se projekat uspješno usmjeravao i promovisao.  Poštovanje neradne nedelje je od velike važnosti, jer kako se navodi u enciklici   Laudato si`„Opsjednutost konzumerističkim načinom života  može dovesti samo do nasilja i međusobnog uništenja“.

Povodom početka projekta „Laudato si`- Sačuvajmo okolinu!“ predsjednik Caritasa Crne Gore mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i generalni administrator Kotorske biskupije kazao je kako smo svjedoci globalnih katastrofalnih klimatskih promjena, o čemu je bilo govora i u alarmantnom Izvještaju svjetske meteorološke organizacije (WMO) pred skupštinom UN-a u New Yorku prije nekoliko mjeseci. Crkva uvijek iznova želi davati nove odgovore na probleme u svijetu. Priroda nam je, kao što piše u Knjizi postanka, data da je odgovornim i aktivnim sudjelovanje svih „obrađujemo i čuvamo“ (usp. Post 2,15), takođe za dobrobit  budućih naraštaja.

Ono  šta papa Franjo posebno ističe u enciklici Laudato si`  jeste  to kako je očuvanje planete moralni i etički „imperativ“ i za vjernike i za one koji ne vjeruju, koji mora biti ispred političkih i privrednih interesa. Ne možemo očekivati da ćemo izliječiti naš odnos s prirodom bez izlječenja svih temeljnih ljudskih odnosa, kazao je Nadbiskup te dodao: „Potičem stoga vjernike da, ako već nisu, pročitaju Encikliku jer će biti impresionirani dubinom i domišljatošću kojom je problem ekologije tretiran. Ovaj dokument pisan je u vrlo važnom trenutku za naše opstojanje na Zemlji. Vjerujem da će se ovim tekstom mijenjati svijest ljudi širom svijeta. Među onima koji su prepoznali  vrijednost ovog dokumenta su  i mnogi znanstvenici, kao i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon. Smisao ekologije jest da zaštitimo svoju okolinu od onečišćenja, ali još više da se trudimo uspostaviti solidarne i ispravne odnose između čovjeka i prirode. Pozvani smo zato razvijati ekologiju uma i srca koja proizvodi  harmoniju  s cijelim svijetom. Tako ćemo razvijati osjećaj bratstva sa svim stvorenjima. Stojimo pred ekološkim obraćenjem, a Enciklika nas u tome potiče te ohrabruje sve koji se s pravom brinu o planeti.“

Nadbiskup mons. Rrok  Gjonlleshaj je bio  istakao posebnu  radost zbog činjenice da Crna Gora iduće godine  obilježava 30. godina otkako je Vlada Crne Gore  usvojila  Deklaraciju o ekološkoj državi  Crnoj  Gori. U tom dokumentu bilo je definisano strateško opredjeljenje  Crne Gore da usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

Spomenuo je takođe Caritas Crne  Gore koji na čelu s direktorom gospodinom  Markom Đelovićem radi zaista velike stvari. Uz već postojeće projekte – „Zelena ostrva“, „EARTH“ kojim  motivše mlade za sektor eko i agro-turizma prema principima inkluzivnog i održivog rasta i socijalne uključenosti, projekat kućne njege, radne i socijalne integracije osoba s invaliditetom, promocije volonterizma i mnoge druge. „Zahvalan sam na otvorenosti i fleksibilnosti gospodina Marka koji potiče također provođenje projekta primjene enciklike  Laudato si’. U Barskoj nadbiskupiji i Kotorskoj biskupiji mnoge osobe  su posvećene zarad dobrobita drugih: svećenici, časne sestre i volonteri  koji obilaze potrebne u bolnicama, staračkim domovima i usamljene. Vjerujem da će oni i brojni volonteri naći vremena posvetiti se i ovom projektu. Sve projektne aktivnosti usmjerene su na to da se međusobno potaknemo na promjene ponašanja u međuljudskim odnosima, ali i našeg odnosa s Isusom Kristom“, kazao je Nadbiskup koji je aktivnim učešćem i ličnim primjerom  želio dati podršku ovom hvalevrijednom projektu.

Projekat  „ Laudato si` – Sačuvajmo okolinu!” završiće se Međunarodnom naučno-stručnom konferencijom na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, a Caritas Crne Gore se ujedno priključuje projektu Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Franjevačkog svjetovnog reda  i  Franjevačke  mladeži iz Hrvatske pod nazivom  „CRO Laudato si`“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares