Caritas donirao medicinsku opremu zdravstvenom sistemu u cilju smanjenja rizika od kovida

Caritas donirao medicinsku opremu zdravstvenom sistemu u cilju smanjenja rizika od kovida

Caritas donirao medicinsku opremu zdravstvenom sistemu u cilju smanjenja rizika od kovida

Caritasova mreža u Crnoj Gori, koju čine Caritas Barske nadbiskupije, Caritas Crne Gore i Caritas Kotorske biskupije, u okviru svojih humanitarnih aktivnosti realizuju projekat Unapređenje javnog zdravlja i smanjenje rizika od koronavirusa kroz nabavku medicinske opreme za zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

Projekat ima za cilj da pruži podršku zdravstvenom sistemu Cne Gore u borbi protiv pandemije kroz donaciju medicinske opreme zdravstvenim centrima u Crnoj Gori.

Vrijednost projekta je oko 90.000 eura a donatori su njemačke karitativne organizacije Renovabis i BEGECA te Caritas Italije.

U okviru projekta do sada je realizovano oko 55.000 eura, a nabavljeni su EKG aparati, infuzione pumpe, laringoskopi, pulsni oximetri i beskontaktni termometri za Opštu bolnicu Bar, OB Berane, OB Kotor , OB Pljevlja, kao i za Dom zdravlja Plav, DZ Ulcinj, dok se očekuje i realizacija projekta u Domu zdravlja Podgorica (Tuzi).

Povodom realizacije vrijedne donacije, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović razgovarala je danas sa predstavnicima Caritasa Markom Đelovićem i Matijom Pukićem i izrazila zahvalnost za, kako je kazala, humani i brižni gest koji će zdravstveni sistem itekako znati da cijeni.

”Vaše aktivnosti i humanitarni rad kroz različite projekte, posebno kada je zdravstvo u pitanju prepoznate su dugi niz godina, a zdravstveni radnici svakako su Vam posebno zahvalni jer ste kroz najrazličitije vidove pomoći njihov posao učinili lakšim, a građanima omogućili pristup kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti. Pravi ste partneri i podrška, i ja Vam se u ime Vlade Crne Gore, u ime svih zdravstvenih radnika i u svoje lično ime zahvaljujem na svemu što činite za naš sistem”, kazala je dr Borovinić Bojović.

Predstavnik Caritasa Marko Đelević je pohvalio napore resora zdravstva i ministarke zdravlja u borbi protiv kovid pandemije i kazao da kroz ovaj vid podrške i donacije žele da budi aktivni dio zajednice koja će pomagati u naporima da se epidemija suzbije.

”Pandemija koronavirusa nije samo problem zdravstvenog sistema. Svaki pojedinac i mi kao društvo moramo prepoznati značaj zajedničkog djelovanaj i pomoći u kriznim i teškim vremenima. Zbog toga smo, nakon kontinurane saradnje koju već imamo sa zdravstvenim ustanovama, odlučili da u ovom trenutku pomognemo sa onim što je najpotrebnije tokom pandemije”, kazao je Đelević.

Tokom susreta dogovoren je nastavak saradnje i podrške u svim servisima koji se tiču zdravstvenog sistema i svih službi koje rade na unapređenju zdravlja stanovništva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares