Dnevni boravak za starije Caritasa Barske nadbiskupije svečano otvoren

Dnevni boravak za starije Caritasa Barske nadbiskupije svečano otvoren

Dnevni boravak za starije Caritasa Barske nadbiskupije svečano otvoren

Danas je u Caritasovom centru na Biskupadi održana svečanost povodom zvaničnog otvaranja Dnevnog boravka za starije Caritasa Barske nadbiskupije, koji je nedavno i zvanično licenciran od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.  Otvaranju  Dnevnog boravka su pored korisnika projekta prisustvovali i predsjednik opštine Bar Dušan Raičević,  predsjednik Caritasa Barske nadbiskupije mons. Rok Gjonlleshaj nadbiskup barski, predstavnici Ugovornog tijela kao i predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja.

Svečanost je otvorena pozdravnim govorom predsjednika Caritasa Barske nadbiskupije mons. Rok Gjonlleshaja, nadbiskupa barskog, koji je ovom prilikom istakao zadovoljstvo povodom licenciranja Dnevnog boravka koji je na ovaj način postao dio sistemske brige o starijim osobama u domenu socijalne zaštite. On je takođe naglasio da se ova svečanost realizuje i u povodu obilježavanja 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba kao značajnog datuma za stare osobe širom svijeta.

Ispred Ministarstva ekonomskog razvoja prisutne je pozdravila gospođa Ljulja Dušaj a ispred opštine gradonačelnik Dušan Raičević.

Pored formalnog otvaranja, korisnici Dnevnog boravka kao i prisutni gosti imali su priliku da uživaju u kulturno-umjetničkom programu koji je ovim povodom upriličen.  Rajko Joličić predsjednik Udruženja penzionera Bar, veliki pjesnik i humanista  je svojim stihovima pozdravio prisutne nakon čega je mlađa grupa KUD “Sveti Jovan Vladimir” izvela nekoliko plesnih tački što je prisutne starije osobe najviše i obradovalo.

Dnevni boravak Caritasa Barske nadbiskupije razvijen je u okviru zajedničkog projekta sa Opštinom Bar „Dnevni boravak za starija lica“, koji za cilj ima unaprijeđenje sistema socijalne zaštite za starije osobe. Pružanjem raznih vrsta usluga u Dnevnom boravku želi se unaprijediti kvalitet života starijih lica na teritoriji opštine Bar.

Projekat „Dnevni boravak za starije osobe u Opštini Bar“ je podržan kroz poziv za dodijelu bespovratnih sredstava “Podrška pružanju usluga socijalne i dječije zaštite”, koji je dio Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a koji se finansira od strane Evropske unije i Vlade Crne Gore. Nosilac projekta  je Caritas Barske nadbiskupije, dok je Opština Bar partner. Ukupna vrijednost projekta je 188.428,07 eura, a projekat će trajati do marta 2022. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares