PRAXIS: Kroz Program stručnog osposobljavanja Ivana pronašla posao koji je ispunjava

PRAXIS: Kroz Program stručnog osposobljavanja Ivana pronašla posao koji je ispunjava

PRAXIS: Kroz Program stručnog osposobljavanja Ivana pronašla posao koji je ispunjava

U okviru prekograničnog projekta „PRAXIS“, koji za cilj ima povećanje zaposlenosti mladih u Crnoj Gori i na Kosovu, šansu za rad u trajanju od pola godine dobilo je deset stažista, od čega je njih šestoro zaposlenje dobilo u Beranama i po dvoje u Petnjici i Gusinju.  Jedna od njih je Ivana Papović, koja stažira u igraonici “Fun Town” u Beranama.

Ivana ima 30 godina, a po struci je tehničar marketinga i trgovine. S obzirom da godinama nije mogla pronaći posao u struci, prijavila se za Program stručnog osposobljavanja, razvijen u okviru Caritasovog projekta “PRAXIS” i tom  prilikom dobila svoje prvo zaposlenje i kako kaže posao koji je ispujava.

“S obzirom da je ovo moje prvo poslovno iskustvo donijelo mi je mnogo pozitivnih dešavanja u životu. Počevši od toga da sam se u ovom poslu pronašla, jer rad sa djecom je za mene nešto najljepše i nešto što me upotpunjuje kao ličnost. Jako sam zadovoljna što sam ovdje gdje jesam i voljela bih da ovako ostane. Nadam se da će biti još više projekata sličnih projektu PRAXIS, jer su od velike važnosti za omladinu koja danas teško dolazi do zaposlenja”, kazala je zadovoljna Ivana.

Kako bi što bolje obavljala svoj posao, Ivana ima mentorku Slađanu, koja je ujedno i dio kolektiva igraonice “Fun Town”. Prema riječima mentorke Program stručnog osposobljavanja je koristan ne samo za pripravnike već i za poslodavce.

“Korisnost programa za pripravnika se ogleda u količini stečenog znanja, međutim program je veoma koristan i za poslodavca, jer je pripravnik obavio svoj posao kako treba i na taj način pomogao poslodavcu. Zaista smo se trudili da pružimo što bolju stručnu i praktičnu pomoć i na taj način pomognemo pripravniku da stekne neke nove navike i zavoli svoj posao”, navela je Slađana, koja je dalje naglasila da su u potpunosti  zadovoljni pokazanim radom i znanjem koje Ivana  stiče kroz ovaj program, a koji je od velike pomoći za osposobljavanje mladih ljudi, njihovu edukaciju i stručnost.

„PRAXIS“  je projekat prekogranične saradnje, koji finansira EU i kojim upravlja Ministarstvo finansija Crne Gore i Ministarstvo lokalne samouprave na Kosovu. Realizuje se kroz akcioni program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014 – 2020  u trajanju od  dvije godine. Glavni nosilac projekta Caritas Kosovo, a sprovodi se sa tri partnera: Caritas Crne Gore, “Qakp Gjon Nikolle Kazazi“ i Opština Berane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares