Preporuke za Mjesec izbjegavanja upotrebe plastike (jun 2020.)

Preporuke za Mjesec izbjegavanja upotrebe plastike (jun 2020.)

Preporuke za Mjesec izbjegavanja upotrebe plastike (jun 2020.)

Proizvodnja plastične mase – tog umjetnog materijala koji je stvoren da bi u industriji zamijenio metal, porcelan, drvo, kaučuk i druge prirodne materije, koristi se za izradu posuđa, četaka,odjevnih predmeta, izolacionog materijala, odnosno svega i svačega, od bočica za novorođenčad do avionskih dijelova, a jedna od najupotrebljivijih plastičnih masa je polivinil. Znajući kako je teško biorazgradiv, moramo se svi zajedno potruditi da ga što manje koristimo, da bismo smanjili njegov loš i poguban uticaj na životnu sredinu.

1. Prilikom kupovine odjevnih predmeta često gledamo cijenu, ali ne i kvalitet. No i sami znamo kako je jeftina kupovina ustvari i najskuplja kupovina. Provjerimo stoga sastav materijala odjevnog predmeta, kao i obuće i modnih dodataka te birajmo prirodni materijal koji je izgledom ljepši i trajniji.

2. Kod izdvajanja i bacanja brzo istrošenih ili oštećenih „plastičnih“ odjevnih predmeta, obuće i nakita, moramo paziti da ih ubacimo u adekvatni konteiner, a nikako ne u miješani komunalni otpad.

3. Pokušajmo da ne kupujemo posuđe (tanjire, čaše, šoljice i ostalo) od plastike, već gledajmo da uzmemo one od keramike, porcelana, stakla, drva, metala ili njihovih kombinacija. Izgledom su ljepši, trajniji su i zdraviji, a što je najvažnije – ne zagađuju životnu sredinu.

4. Što se tiče vrtnih ukrasa i vrtnog namještaja, takođe gledajmo da kupimo onaj od prirodnog materijala koji će da se stopi sa životnom sredinom, a ne da je uništi.

5. Prilikom kupovanja hrane, pokušajmo, ako imamo izbora, da ne kupujemo onu u plastičnoj ambalaži već birajmo prirodnije materijale poput papira, stakla, drva ili metala, odnosno njihovih kombinacija. Hrana je u takovoj ambalaži zdravija.

6. Djecu učimo od malih nogu da ne razbacaju stvari, pogotovo ne one lomljive. Kupujmo im igračke od prirodnih materijala gdje je to moguće i igrajmo se zajedno s njima. Tako ćemo se podsjetiti svog djetinjstva, a i oni će biti sretniji ako budu više vremena provodili s nama.

7. Čak i na grobljima, moramo nastojati da izbjegavamo plastično cvijeće i plastične lampione. Cvijeće može biti eventualno svileno, no prednost treba dati živom. Isto tako, svijetlo će u staklenom lampionu biti sjajnije, dok će u keramičkom biti zaštićenije (birajmo prema vremenskim prilikama i godišnjem dobu).

8. Nastojimo izbjegavati upotrebu plastičnih kesa. Pokušajmo nabaviti platnene kese ili korpe izrađene od prirodnih materijala.

9. Sjetimo se Božje zapovijedi: „Spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji.“ Neka on doista bude obiteljski dan, proveden u crkvi, u kući i s djecom.

10. I dalje budimo socijalno osjetljivi i empatični te gledajmo pomoći komšijama i prijateljima, naročito onima koji su sami. Posjetimo i rodbinu koju viđamo samo na vjenčanjima i sahranama.

I ovog mjeseca molimo pošaljite svoj izvještaj (na raznim medijima) o provedenim aktivnostima. Tako ćemo podstaknuti i druge da nam se pridruže, ako već nisu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares