Priče naših korisnika

Priče naših korisnika

Priče naših korisnika

„Ovo je moja šćer najdraža“, tako Jelka, Caritasova dugogodišnja korisnica počinje priču o našoj gerontodomaćici koja ju jednom nedjeljno posjećuje. Radović Jelka ima 83 godine, u prigradskom naselju Sotonići živi sama nakon što je prošle godine izgubila svog supruga. Njena ionako teška finansijska situacija dodatno se zakomplikovala kada joj je suprug preminuo pa sada mjesec preživljava sa minimalnom penzijom koja joj nekad nije dovoljna ni za osnovne životne namirnice.

„Jasna mi ode u nabavku, donese mi ljekove, odvede me kod ljekara kad treba, i u kući mi pomogne, jer nažalost nemam nikog drugog ko bi mi te stvari završavao“, priča naša korisnica. Jelka kaže da dane provodi uglavnom sama od kako je izgubila supruga, a kako kaže od kako je pandemija izazvana virusom Kovid 19 započela, ni komšije iz obližnjih kuća ne dolaze, svi su udaljili, tako da joj je telivizija jedino društvo kao i naša gerontodomaćica koju svakog ponedjeljka sa osmjehom dočekuje.

„Ponedjeljak volim, tada meni dođe moja šćer, moja Jasna, pomogne mi u svemu što joj tražim ali najvažnije mi je što tada popričamo, što sa nekim podijelim svoje muke, što joj pričam o stvarima koje su me nekad veselile, i ona meni po nešto ispriča i tako mi taj dan prođe brzo“, objašnjava naša korisnica.

Život starijih osoba posebno je otežan pojavom virusa Kovid 19, njihovo ionako loše zdravstveno stanje i socijalni život sada su još više pod mjerama opreza. U naročito teškoj situaciji sada su starije osobe koje živi na seoskim područjima jer su se dodatno udaljili od njihovih gradskih veza i na taj način se otežalo zadovoljavanje njihovih potreba. Caritas je zato svoje aktivnosti u prigradskim naseljima još više pojačao kako naši stari ne bi ostali zapostavljeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares