Samo se zaposli – obuka za razvoj poslovnih ideja u okviru EU projekta zapošljavanja mladih

Samo se zaposli – obuka za razvoj poslovnih ideja u okviru EU projekta zapošljavanja mladih

Samo se zaposli – obuka za razvoj poslovnih ideja u okviru EU projekta zapošljavanja mladih

U Sarajevu je 17. 02. 2023. godine završena obuka za 40 mladih sa poslovnim idejama, a u okviru projekta „Your Job“ koji finansira EU.

U Sarajevu je 17. 02. 2023. godine završena obuka za četrdeset  osoba sa poslovnim idejama u procesu podrške zapošljavanja i samozapošljavanja mladih. Obuka je organizovana u okviru projekta EU podrška zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području „Your Job“ koji finansira Evropska unija. 

Polaznici obuke će stečena znanja primijeniti u procesu pripreme biznis plana koji će prijaviti za finansiranje u okviru pomenutog projekta.  

Na javni konkurs za prijavljivanje poslovnih ideja prijavilo se 176 osoba iz programskog područja u BiH i Crnoj Gori, od kojih je 40 ocijenjeno visoko kvalitetno i polaznici su pozvani da učestvuju u trodnevnoj obuci inkubacije poslovnih ideja. Ostali polaznici mogu doraditi svoje poslovne ideje i prijaviti se na drugi konkurs krajem 2023. godine, i ukoliko prođu obuku u okviru pomenutog konkursa moći će aplicirati za sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja preduzeća i to kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja preduzeća do 5000 EUR za nabavku i održavanje osnovnih sredstava i opreme za rad.

Projekat je finansiran s ciljem povećanja zapošljivost mladih u prekograničnom području BiH i Crne Gore, kako kroz profesionalnu orijentaciju, kvalitetno profesionalno usmjeravanje, prvo radno iskustvo i preduzetničku praksu, tako i kroz podsicanje dijaloga između mladih osoba, organizacija civilnog društva, preduzeća i javnih institucija.

Evropska unija kroz IPA II Program prekogranične saradnje BiH – Crna Gora finansira projekat „Your Job“ sa oko 360,000 eura bespovratnih sredstava. Sprovodi ga Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s partnerima: Fondacija Mozaik i Udruženje za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“ iz Sarajeva (BiH), kao i s Caritasom Barske nadbiskupije i Biznis start centrom Bar (CG). (caritas.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares