Obuka o primjeni pasoša kompetencija u okviru projekta Your Job

Obuka o primjeni pasoša kompetencija u okviru projekta Your Job

Obuka o primjeni pasoša kompetencija u okviru projekta Your Job

Caritas BiH je u Sarajevu od 17. do 19. 1. 2023. godine organizirao prvi modul šestomjesečne certificirane obuke o primjeni Pasoša kompetencija u procesu potpore zapošljavanju mladih.

Dvadesetak stručnjaka i aktivista završilo je prvi dio obuke kojim će stečena znanja primijeniti u posredovanju mladima u procesu zapošljavanja. Obuka je organizirana u okviru projekta EU potpora zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području – Your Job kojeg financira Europska unija, a koji ima za cilj povećati zapošljivost mladih u prekograničnom području BiH i Crne Gore, kako kroz profesionalnu orijentaciju, profesionalno usmjeravanje, prvo radno iskustvo i poduzetničku praksu, tako i kroz poticanje dijaloga između mladih osoba, organizacija civilnog društva, poduzeća i javnih institucija.

Trodnevnu obuku je organizirao Caritas Bosne i Hercegovine koju su vodili stručnjaci iz partnerskog Udruženja za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“, a sudionici obuke su odabrani putem javnog poziva.

Projekt Your Job predstavlja dio šireg nastojanja Europske unije, Caritasa i partnera na pružanju potpore zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih. Ovim se i sličnim projektima nastoji olakšati mladima, ali i drugim ranjivim skupinama, ulazak na tržište rada.  

Voditelj obuke, gospodin Mladen Filipović izjavio je da je korištenje Pasoša kompetencija jedan od koraka ka osnaživanju stručnih osoba za rad s mladima i savjetnika, te kako ovaj alat pomaže u procijeni koje kompetencije mladi posjeduju i identificirati one na kojima trebaju raditi kako bi bili spremniji za tržište rada.

Kroz projekt planirano je educirati 12 savjetnika/ca za tzv. „pasoš kompetencija“, a koji će svakodnevno direktno raditi s mladim ljudima i lokalnim poduzećima. Isto tako, u okviru projektnih aktivnosti, mlade osobe dobit će poslovno savjetovanje za pokretanje vlastitog, održivog poduzeća kroz samozapošljavanje, te uz posredovanje savjetnika/ca uspostaviti kontakte s poslodavcima i obaviti pripravnički staž, odnosno prvu radnu praksu.

Europska unija kroz IPA II Program prekogranične suradnje BiH – Crna Gora financira projekt „Your Job“ sa oko 360,000 eura bespovratnih sredstava. Provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s partnerima: Fondacija Mozaik i Udruženje za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“ iz Sarajeva (BiH), kao i s Caritasom Barske nadbiskupije i Biznis start centrom Bar (CG). (caritas.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares