Završena Regionalna konferencija Caritasa Evrope

Završena Regionalna konferencija Caritasa Evrope

Završena Regionalna konferencija Caritasa Evrope

Godišnja Regionalna konferencija Caritasa Evrope, na kojoj je učestvovao i direktor Caritasa Crne Gore, završena je juče, a domaćin je bio Caritas Grčke.  Konferencija, koja je počela 10. maja, okupila je 129 delegata iz 39 zemalja kako bi se izglasao novi Izvršni odbor, a održana je u kontekstu tekućeg sukoba u Ukrajini i humanitarnih izazova, koji su posledica sukoba. Sa realnošću sukoba na terenu prisutne su upoznali predsjednica Caritasa Ukrajine Tetiana Stavnichi i izvršni direktor Caritas Spes Vjačeslav Grinevič, koji su prisustvovali konferenciji.

Na konferenciji je takođe govorio i generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš, koji je putem video poruke istakao važnost Caritasove mreže u ublažavanju razornih posledica višestrukih kriza, kao što su klimatske promjene, pandemija COVID-19, kao i rat u Ukrajini.

„Vaša posvećenost miru i pravdi i vaš doprinos u borbi protiv siromaštva i nejednakosti su važniji nego ikad”, naglasio je tom prilikom Gutereš, na šta je predsjednik Caritasa Evrope Michael Landau istakao da se mreža Caritasa zalaže za društvenu Evropu, koja će moći da se nosi sa posledicama kako pandemije, tako i rata.

Neke od ključnih tema uvodnih sesije bile su mir, solidarnost i misija, dok su tokom tematskih sjednica delegati razgovarali o prioritetima u radu u narednom periodu, a ujedno su izglasane i naredne ključne preporuke, koje su:

  1. Uspostaviti savjetodavne komitete na nacionalnom nivou,  koji uključuju ljude kojima služimo i uspostaviti druge mjere za podsticanje njihovog osnaživanja;
  2. Ojačati Caritas u misiji Crkve i raditi na učešću građana;
  3. Omogućiti strukturama da olakšaju i poboljšaju uključivanje mladih i žena u Caritas na svim nivoima, uključujući i upravljanje.

Caritas Evrope je mreža od 49 organizacija iz 46 zemalja, a Regionalna konferencija je njena glavna statutarna skupština koja donosi odluke. U Atini su na ovogodišnjoj konferenciji izabrani i predstavnici  za period maj 2023 – maj 2027.

  • Predsjednik: mons. Michael Landau.
  • Potpredsjednica: Tetiana Stavnichi.
  • Članovi Izvršnog odbora: Caritas Danska, Nemačka, Gruzija, Grčka, Italija, Škotska, Slovačka i Ukrajina.
  • Članovi reprezentativnog savjeta Caritas Internationalis-a: Caritas Nemačke, Italije i Ukrajine.
  • Interni revizor: Caritas Češka Republika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares