Caritas donirao medicinsku opremu Opštoj bolnici u Baru

Caritas donirao medicinsku opremu Opštoj bolnici u Baru

Caritas donirao medicinsku opremu Opštoj bolnici u Baru

Direktor Caritasa Crne Gore, Marko Đelović, uručio je danas donaciju mreže Caritasa u Crnoj Gori u vidu medicinske opreme Opštoj bolnici „Blažo Orlandić“  u Baru. Vrijednost opreme iznosila je 12.385 eur.

Donirana oprema uključuje EKG aparate, infuzione pumpe, laringoskope, kao i pulsne oximetare, kako bi se pacijentima omogućilo bolje i kvalitetnije liječenje u ovoj ustanovi.

U ime Caritasove mreže, donaciju je predao direktor Caritasa Crne Gore, Marko Đelović, a u ime Opšte bolnice u Baru donaciju je primio direktor bolnice, dr Igor Karišik. Ovim povodom Đelović je istakao da je današnja donacija šesta po redu isporuka medicinske opreme zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori i da je od izuzetne važnosti da u ovom izazovnom vremenu, koje nam je pandemija nametnula, djelujemo zajedno i pomognemo jedni drugima. On je dalje naglasio da sve zdravstvene institucije u Crnoj Gori, kao i svi medicinski radnici, rade pod velikim pritiskom i ulažu nadljudske napore, pa stoga ovakvim i sličnim donacijama možemo donekle pokušati da im olakšamo posao u cilju dobijanja kvalitetnijeg pristupa liječenju.

Donacija vrijedne medicinske opreme obezbijeđena je kroz projekat Caritasove mreže u Crnoj Gori „Unapređenje javnog zdravlja i smanjenje rizika od  pandemije COVID 19 kroz nabavku medicinske opreme za zdravstvene ustanove u Crnoj Gori“. Projekat ima za cilj da pruži podršku zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori u borbi protiv COVID 19 pandemije kroz donaciju medicinske opreme zdravstvenim centrima u Crnoj Gori. Vrijednost projekta je oko 60.000 eur, a donatori su njemačke karitativne organizacije Renovabis i BEGECA.

Pandemija COVID 19 je bez sumnje izmijenila dosadašji način života i dovela nas u jako težak položaj. Ujedno nas je podjsetila koliko su važne prave vrijednosti u društvu, kao što su solidarnost, porodica, međusobno pružanje pomoći, jer samo uz pomoć njih možemo izaći iz ove situacije kao pobjednici.

U narednom periodu mreža Caritasa u Crnoj Gori distribuiraće dalje preostalu medicinsku opremu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares