“In Spe“ – kompanija koja ne zatvara vrata pred osobama sa invaliditetom

“In Spe“ – kompanija koja ne zatvara vrata pred osobama sa invaliditetom

“In Spe“ – kompanija koja ne zatvara vrata pred osobama sa invaliditetom

U okviru projekta prekogranične saradnje A.C.C.E.N.T – Pristupačnost, građanska savjest, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao novi trend, koji se realizuje na teitoriji Crne Gore i Albanije, pokrenut je pripravnički program u okviru koga su mlađe osobe sa invaliditetom dobile šansu da u trajanju od godinu dana razviju svoje profesionalne vještine i steknu radno iskustvo.

Zapošljavanje je jedan od najsnažnijih mehanizama za postizanje društvene uključenosti osjetljivih grupa. Stoga je pitanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom jedno od važnijih kada govorimo o njihovom statusu, jer je zaposlenost put ka većem uključivanju u društvo, kao i izvor prihoda, što doprinosi većoj samostalnosti osoba sa invaliditetom.

Koliko su poslodavci u Crnoj Gori spremni da u svoje radne timove uključe osobe sa invaliditetom i da li imaju predrasude prema njihovoj radnoj sposobnosti je pitanje na koje je teško dati odgovor. Ali ipak možemo sa zadovoljstvom da kažemo da postoje firme, organizacije i ustanove koje zapošljavaju lica sa invaliditetom. Ovom prilikom vam predstavljamo jednu od takvih  kompanija,  a riječ je o “IN SPE” firmi koja se bavi proizvodnjom prirodnih i organskih proizvoda ujednjenih pod brendom ”EkoMontenegro”. Firma           “IN SPE” se prijavila da u svoj radni tim uključi jednog pripravnika u okviru Caritasovog projekta ACCENT. Gospođa Vesna Orlandić, vlasnica ove firme kaže da oni postoje već 30 godina,  ali da su prije šest, prvi put u svoj tim zaposlili i osobu sa invaliditetom.

“U našem pogonu za proizvodnju već šest godina radi jedna osoba sa invaliditetom kojoj je trebalo malo vremena da se uklopi u naš radni tim jer je ovo jedan proizvodni proces i zahtijeva više različitih poslova da se obavlja u toku rada”, priča Orlandić i dodaje da ne osoba sa invaliditetom već ni jedan drugi radnik ne može reći da je za godinu ili dvije naučio sve  što obuhvata jedan proizvodni pogon.

Ona dalje objašnjava kako je ova firma preko Caritasovog projekta A.C.C.E.N.T. ove godine angažovala još jednu osobu sa invaliditetom za koju ima samo riječi hvale:

„ Zadovoljni smo sa novom radnicom, brzo i lako se uklopila u posao, vrijedna je i mislim da će i posle pripravničkog staža ostati kod nas ukoliko to i ona bude željela“.

Orlandić dalje objašnjava kako oni nisu morali da prilagođavaju radna mjesta zaposlenim osobama sa invaliditetom, jer je pogon svakako  urađen po standardima ISO 22000 organske proizvodnje i on sam po sebi predviđa nepredviđene okolnosti.

„Mi kod nas odredimo šta određene osobe mogu da rade a šta ne mogu i tako raspodjeljujemo zadatke. Nismo vezani da svako mora da radi sve već klasifikujemo šta će ko raditi i obavljati prema svojim mogućnostima. Ostatatak kolektiva je uputio našu pripravnicu u naš način funkcionisanja jer mi radimo timski. Prvo smo organizovali upoznavanje sa timom i sa radnim mjestom kao i sa zadacima, tako da se u prvom periodu sve to svodi na jedan probni rad za vrijeme koga se pokaže da li se ta osoba može uklopiti u naš sistem rada i u komunikaciju sa drugim kolegama“, priča direktorica ove firme.

Mitovi i netačne pretpostavke o osobama sa invaliditetom mogu da ometaju njihov pristup jednakim prilikama u svijetu rada i umanje šansu za poslodavce da iskoriste njihov doprinos na radnom mjestu. U kompaniji “IN SPE” smatraju da invaliditet ne čini radnika već njegove sposobnosti i želja da valjano obavlja posao. Prema njihovim riječima kada poslodavac zaposli osobu sa invaliditetom to samo u početnoj fazi iziskuje malo truda dok se ta osoba ne uklopi u kolektiv a onda nakon toga sve ostalo teče bez ikakvih problema.

„Sve se odvija potpuno normalno, samo je potrebno da osoba koja se zapošljava bude upoznata dobro sa radnim mjestom na koje dolazi i sa tim šta se od nje očekuje, a da sa druge strane ta osoba jasno  kaže  šta može pružiti poslodavcu. Na taj način  se vidi da li to odgovara objema stranama. Ukoliko se tu poklope onda će sve ići bez problema“, zaključuje Vesna Orlandić, direktorka kompanije „In Spe“ koja svoja vrata ne zatvara pred osobama sa invaliditetom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares