Izložba Humanitarnih fotografija

Izložba Humanitarnih fotografija

Izložba Humanitarnih fotografija

Danas je u prostorijama Caritasa Barske nadbiskupije održana izložba Humanitarnih fotografija. Izložbu je otvorila renomirana mlada umjetnica iz Bara, Maja Vuksanović, koja je ujedno i član Caritasovog tima. Povod ove izložbe je sve veći rast stope siromaštva, usled pogođenosti pandemijom COVID 19, a sve izložene fotografije zabilježene su kroz aktivnosti i rad Caritasa.

„ Kroz rad u humanitarnoj organizaciji Caritas Crne Gore susrela sam se sa različitim ljudima, a samim tim i njihovim načinom života, univerzalnom i neposrednom suštinom ljudskosti, koja je većinom zanemarena. Nemoćni, siromašni  i potčinjeni prolaze kroz razne vidove dehumanizacije, diskriminacije, nasilja, isključenosti i netrpeljivosti“, kaže Maja i dalje navodi da Caritas svojom vizijom nastoji da osnaži ljude do punoće njihove humanosti, a da su humanitarci posvećeni ublažavanju ljudskih patnji i pomaganju ljudima u nevolji.

Maja poseban naglasak stavlja na ljudsko dostojanstvo, pa kako kaže samim tim nikada ne fotografiše dramatične prikaze ili bilo koje negativne forme i scene,  već se koncentriše na ljudsko dostojanstvo u svemu, gdje joj je najznačajniji kontakt sa autentičnim licem mjesta.

Cilj ove mlade i prije svega humane umjetnice je da svakom fotografijom  prikaže apsolutnu realnost današnjice, koja je po njenom viđenju često iskrivljena. Maja za kraj poručuje da zajedničkim humanitarnim radom, možemo da mijenjamo svijet, ali prije toga moramo imati duboku vjeru u bolje.

Naglasićemo da Maja iza sebe ima niz izložbi na kojima je učestvovala, među kojima se najviše istakla po izložbama u Podgorici i u Gracu.

Otvaranje je održano u ugodnoj atmosferi, uz poštovanje epidemioloških preporuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares