Caritas Crne Gore održao Obuku za dobitnike malih grantova

Caritas Crne Gore održao Obuku za dobitnike malih grantova

Caritas Crne Gore održao Obuku za dobitnike malih grantova

Obuka za dobitnike malih grantova u okviru projekta SOCIETIS 2 održana je danas u Caritasovom centru u Baru. Prvoj, od planiranih pet obuka  prisustvovali su  predstavnici finansiranih projekata.

Direktor Caritasa Crne Gore Marko Đelović poželio je prisutnima dobrodošlicu i kazao: “Obuka je vezana za prezentaciju projekata, pojašnjenje mehanizama izvještavanja i komunikacije projekata, kao i za sve neophodne procedure koje su obavezne, a planirana je za period prije početka realzacije finansiranih projekata.”

Terenske posjete finansiranim projektima će se obavljati redovno i to od strane partnera projekta SOCIETIES 2 Caritasa Crne Gore i Udruženja paraplegičara Bar, kao i do strane kolega iz regiona, koji su  uključeni u ovaj projekat.

Predstavnik jednog od devet finansiranih projekata, Slobodan Vuković ispred projekta “Zdravlje hoće cijeđeno voće” kaže: “S obzirom da znamo da je Bar bogat prirodnim voćem i da se u Baru niko, još od prestanka sa radom fabrike Primorka, nije bavio preradom voća, došao sam na ideju da napišem projekat koji je inovativan za Bar. Planiramo da kupimo mašine za preradu, koje možemo koristiti na dva načina. Prvi način je da se okrenemo ka stanovništvu Bara, kako bi oni donosili svoje proizvode, a mi bismo ih prerađivali, a drugi način je da, s obzirom da nam je crkva Svetog Nikole u  Starom Baru ustupila besplatno na korišćenje svoje zemljiste na duži vremenski period, gdje imamo preko 700 kvadrata plastenika u kojima proizvodimo povrće, možemo praviti zdrave sokove od povrća”.

Slobodan dalje ističe da problem organizacija koje rade sa osobama sa invaliditetom je taj što novčana sredstava često dođu u ruke pogrešnih organizacija. “Što se tiče oblasti koja se odnosi na osobe sa invaliditetom, nažalost problem je što taj novac, koji se raspoređuje pregledaju takozvani  nezavisni pregladači i onda ta sredstva dobiju najčešće organizacije, koje osim što su naknado ubacili u svoje statute,  obično skoro pa i da nisu imale dodira sa osobama sa invaliditetom, a organizacije koje godinama  postoje i koje su prepoznate u invalidskom pokretu ostaju bez tih sredstava. Tako su recimo prošla i roditeljska udruženja, koja jedva preživljavaju. Nadam se da će se to popraviti, jer mi kao predstavnici invalidskog pokreta pripremamo odrđene inicijative Vladi kako bi se neke stvari vezane za raspodjelu sredstava promijenile.”

Podjsećamo da je Programom malih grantova finansijski podržano devet projekata, a  razvijen je  u okviru projekta SOCIETIES 2 – Podrška organizacijama civilnog društva jačanjem njihovih vještina, inkluziji osoba sa invaliditetom i EU standardima u zemljama u jugoistočnoj Evropi. Partneri projekta SOCIETIS 2, kojeg finansira Evropska unija, u Crnoj Gori su Caritas Crne Gore i Udruženje paraplegičara Bar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares