Mreža Caritasa u Crnoj Gori donirala medicinsku opremu

Mreža Caritasa u Crnoj Gori donirala medicinsku opremu

Mreža Caritasa u Crnoj Gori donirala medicinsku opremu

Mreža Caritasa u Crnoj Gori donirala je juče vrijednu medicinsku opremu opštoj bolnici u Beranama i Zdravstvenoj stanici u Gusinju kao i Domu zdravlja Plav. Ukupna vrijednost donirane opreme opštoj bolnici Berane iznosila je 12 206.00 eur, a Zdravstvenom centru u Gusinju i Domu zdravlja u Plavu 4566.00 eur.

Donirana oprema sastojala se od EKG aparata, infuzionih pumpi, laringoskopa, pulsnih oximetara, kao i beskontaktnih termometara, kako bi se pacijentima omogućilo bolje i kvalitetnije liječenje u ove dvije ustanove.

„ Caritasova mreža u Crnoj Gori, koju čine Caritas Crne Gore, Caritas Barske nadbiskupije i Caritas Kotorske biskupije, u okviru svojih humanitarnih aktivnosti realizuju projekat „Unapređenje javnog zdravlja i smanjenje rizika od pandemije COVID 19 kroz nabavku medicinske opreme za zdravstvene ustanove u Crnoj Gori“. Projekat ima za cilj da pruži podršku zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori u borbi protiv COVID 19 pandemije kroz donaciju medicinske opreme zdravstvenim centrima u Crnoj Gori. Vrijednost projekta je oko 60 000.00 eur, a donatori su njemačke karitativne organizacije Renovabis i BEGECA „ , objasnio je direktor Caritasa Crne Gore Marko Đelović.

S obzirom da je pandemija COVID 19 uticala na zdravstveni sistem u smislu opterećenja kapaciteta i manjka opreme, Cariasov tim je sproveo istraživanje o potrebnoj medicinskoj opremi u Covid centrima u Crnoj Gori, na osnovu kojeg je projektom i nabvljena gore pomenuta medicinska oprema.

„ Caritas je svima nama poznat kao donator. Sjećam se još iz perioda prije nekih desetak godina da je Caritas donirao sredstva za  opremanje našeg porodilišta. Te donacije su zahvalne i veoma značajne za sjeverni dio Crne Gore , pogotovo za Domove zdravlja. Ova sadašnja donacija nam mnogo znači, jer u doba pandemije u velikoj mjeri koristimo beskontakne termometre, pulsne oximetre, kao i ekg aparate zbog komplikacija i praćenja promjena na srcu. Donacija je za nas od velikog značaja ne samo materijalno, već i u ekonomskom i stručnom smislu, ali i u nekom moralnom pogledu, jer je čitav zdravstveni sistem jako opterećen zbog velikog broja pregleda „ , istakla je direktorica Doma zdravlja u Plavu Biljana Vukanić i dalje navela da su doktori, kao i medicinske sestre umorni i da su zadovoljni kad ima neko ko misli na njih, da im u ovako teškoj situaciji pruži pomoć.

U narednom periodu mreža Caritasa u Crnoj Gori distribuiraće dalje preostalu medicinsku opremu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares