Obilježen Međunarodni dan prevencije zlostavljanja starijih osoba

Obilježen Međunarodni dan prevencije zlostavljanja starijih osoba

Obilježen Međunarodni dan prevencije zlostavljanja starijih osoba

Caritas u Crnoj Gori tradicionalno, već godinama unazad obilježava 15. jun, poznat kao Međunarodni dan prevencije zlostavljanja starijih osoba. Ovogodišnja poruka povodom navedenog dana glasi „Pristup pravdi“.

Nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje starijih osoba najskrivenija su i nedovoljno prijavljena kršenja ljudskih prava. Starije osobe ne samo da su u visokom riziku od ozbiljnih bolesti i smrtnosti, već se i dalje suočavaju sa nesrazmjernim slučajevima starosne diskriminacije, stigmatizacije i izloženosti višestrukim kršenjima ljudskih prava.

Ovogodišnja tema „Pristup pravdi“ služi kao podsjetnik na važnost potpunog zadovoljavanja potreba starijih osoba koje mogu potražiti pomoć. Pristup pravdi utiče na sposobnost starijih osoba da u potpunosti ostvaruju sva svoja ljudska prava, uključujući pravo na zdravlje, adekvatnu socijalnu zaštitu i dostojanstven život. Očuvanje ili vraćanje dostojanstva i poštovanja starijih osoba presudno je u takvim situacijama.

Tim povodom Caritasovi radnici su u sklopu svakodnevnih aktivnosti na terenu radili na podizanju svijesti kako bi se svaki oblik nasilja adekvatno i prijavio. Pored prevencije zlostavljanja starijih Caritas u Crnoj Gori realizuje i brojne druge aktivnosti, koje se tiču unaprijeđenja kvaliteta života naših najstarijih članova, kao što su: podijela toplih obroka, pružanje pomoći u kući starijim licima, besplatno iznajmljivanje medicinske asistivne opreme, organizovanje raznoraznih okupljanja i izleta  radi druženja.

Zlostavljanje starih je svjetski društveni problem, koji ugrožava zdravstveno stanje i ljudska prava miliona starijih osoba širom svijeta. To je problem koji zaslužuje pažnju, stoga zajedničkim podizanjem svijesti i prevencijom možemo uticati na smanjenje rasprostranjenosti ovog  već globalnog fenomena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares