Održan Treći Međunarodni Ljetnji kamp u Albaniji

Održan Treći Međunarodni Ljetnji kamp u Albaniji

Održan Treći Međunarodni Ljetnji kamp u Albaniji

Treći Međunarodni kamp u bivšem komunističkom zatvoru u Spaču održan je od 27. avgusta do 1. septembra u Tirani. Kamp je okupio oko 30  mladih predstavnika organizacija iz Njemačke, Gruzije, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore, među kojima su se našli i predstavnici Caritasa Crne Gore.

Svrha šestodnevnog okupljanja je bila razvoj prijedloga kako bi se najozloglašeniji bivši komunistički zatvor transformisao u muzej, dok su ciljevi bili promocija razmijene iskustava i promocija izazova u cilju povećanja  kapaciteta zemalja učesnika sa suočavanjem sa nasiljem opterećenom prošlošću u interesu bolje budućnosti.

Ljetnji kamp je počeo trosatnom  konferencijom, koja je održana u Xheko Imperial hotelu u Tirani. Drugog dana kampa prisutne je posjetila delegacija Njemačke ambasade u Albaniji predvođena ambasadorom Peter Zingraf. Učesnici su tokom šest dana imali priliku da slušaju priče bivših zatvorenika komunističkog zatvora, kao i da se upoznaju sa istorijskim činjenicama komunističkog perioda u toj zemlji. Takođe učesnici su učestvovali i  u simboličnoj akciji čišćenja zatvora, a pored toga posjećene su i kulturno istorijske znamenistosti Albanije kao što su muzej BunkArt2 u Tirani i Biskupijski muzej u Katedrali u Skadru.

Treći Međunarodni kamp organizovan je i podržan od strane Komisije Pravde i mira iz Albanije, Fondacije Maximilian Kolbe, Karitativne organizacije Renovabis iz Njemačke i Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares