Održana javna debata povodom prava žena sa invaliditetom

Održana javna debata povodom prava žena sa invaliditetom

Održana javna debata povodom prava žena sa invaliditetom

Javna debata pod nazivom “8. mart u svijetlu prava žena sa invaliditetom” održana je danas u prostorijama PR centra u Podgorici u trajanju od tri sata. Debata, na kojoj je učestvovala i predstavnica Caritasa Crne Gore, organizovana je od strane NVO I MI Boke,a praćena je i putem Zoom platforme od strane učesnika iz drugih zemalja.

Uvodnu riječ okupljenima uputila je izvršna direktorica I MI Boke, Miroslava-Mima Ivanović, a nakon nje prisutnima su se obratili i državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Bojan Božović  i šefica Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Podgorici, Nicole Gallagher. Tokom debate predstavljeni su i rezultati Istraživanja o nasilju i diskriminaciji  nad  ženama, djevojkama i djevojčicama s invaliditetom i vidovima podrške koja je potrebna njima i njihovim porodicama. Pored ove obrađene su i  teme personalne asistencije za osobe sa invaliditetom, govorilo se o procesima deinstitucionalizacije, kao i o vrstama diskriminacije koje su iskusile žene, djevojke i djevojčice sa invaliditetom.

Debata je zatvorena završnim riječima izvršne direktorice I MI Boke, Miroslave-Mime Ivanović, koja je kazala da nijedna žena, djevojka ili  djevojčica sa invaliditetom ne treba da trpi nijedan vid diskriminacije, već da ga adekvatno prijavi nadležnim organima. Ona je za kraj dodala da  NVO I MI Boke ne može samostalno da riješava ovako sistemske probleme već da je potrebna zajednička podrška cjelokupnog društva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares