Pozitivni primjeri zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Pozitivni primjeri zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Pozitivni primjeri zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Potcjenjivanje potencijala osoba sa invaliditetom kao zaposlenih i kao društveno aktivnih učesnika može prouzrokovati njihovu socijalnu isključenost i loš ekonomski status.  Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom omogućava da svaki poslodavac koji zaposli osobu sa invaliditetom  ima pravo na subvencije. Da li ipak poslodavci koriste ove benefite i da li daju priliku osobama sa invaliditetom da iskažu svoje znanje i mogućnosti? Mi vam danas prenosimo još jednu priču o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, riječ je o “CENTRO BIRO” firmi koja je kroz Caritasov projekat A.C.C.E.N.T. i pripravnički program u okviru njega, zaposlila u svoj tim jednu osobu sa invaliditetom na period od godinu dana. 

Ovo preduzeće na tržištu djeluje već 22 godine i uglavnom se bavi prodajom biro opreme, odnosno potrošnim materijalom za biro opremu, znači knjižarskom robom, školsim priborom i slično. Takođe ovo preduzeće nudi usluge dizajna štampe, promotivnog materijala i slično.

Sa direktorom “CENTO BIRO-a”, gospodinom Milenkom Obradovićem razgovarali smo o zapošljavanju osoba sa invaliditetom,  o iskustvima njegove firme, kao i o tome koliko je zadovoljan radom pripravnika koga je angažovao.

 “Naš pripravnik Vojin se bez ikakvih problema uključio u naš kolektiv, on je nas dobro prihvatio a i mi njega. Vrlo brzo je upoznao naš program, naše stalne kupce, način na koji funkcionišemo i ja sam kao njegov poslodavac potpuno zadovoljan njegovim radom”, priča Milenko Obradović.

Kako nam kaže, obim posla i tržište diktiraju način poslovanja a samim tim i mogućnost za zapošljavanje novih radnika, a kako je cijelokupna ekonomija poljulana još od izbijanja pandemije izazvane virusom KOVID 19, ovo preduzeće nije bilo u mogućnosti da angažuje nove radnike u proteklom periodu. Uključivanje Vojina u njihov tim, osvježilo je radnu atmosferu i pojačalo njihovo djelovanje, objašnjavaju iz ovog preduzeća tokom razgovora.

“Prvi put zapošljavam osobu sa invaliditetom i mogu da kažem da je on samo korist napravio za našu firmu. Evo otvoreno kažem svim poslodavcima da daju šansu osoba sa invaliditetom, da ih zaposle jer oni su veoma predani radnici koji mogu biti korisni i dati veliki doprinos poslovanju”, kaže Obradović.

On napominje da je potrebno voditi računa o tome da  radno mjesto i opis posla bude pristupačan za osobu sa invaliditetom, te da se na osnovu zahtjevnosti posla i pristupačnosti mjesta mora izabrati odgovarajuća osoba. Kako on dalje objašnjava Vojinov invaliditet ni na koji način nije uticao na obavljanje zadataka, štaviše njegov rad se ne razlikuje od rada ostalih zaposlenih koji nemaju ivaliditet.

Za kraj naš sagovornik zaključuje da svi moramo raditi na omogućavanju ostvarivanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom i na njihovom ravnopravnom participiranju u zajednicama u kojima žive.

 I mogu i hoću! Kampanja usmjerena na radnu i socijalnu integraciju osoba sa invaliditetom.

Projekat A.C.C.E.N.T – Pristupačnost, građanska savjest, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao novi trend, se bavi  zajedničkim potrebama u Crnoj Gori i Albaniji, radi stvaranja mogućnosti za zapošljavanje i povećanje zaposlenosti za osobe sa invaliditetom. Nosioc projekta je Caritas Barske nadbiskupije, a partneri na projektu su  Udruženje paraplegičara Bar iz Crne Gore, te Caritas Albanije i Progetto Speranza iz Albanije.

Projekat A.C.C.E.N.T se realizuje kroz IPA Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014 – 2020, a finansira ga Evropska unija. U Crnoj Gori aktivnosti projekta  se težišno realizuju u opštinama Bar i Ulcinj,  a u Albaniji  u opštinama Skadar i Leže. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares