Projekat “Moj advokat” – priča Valentine Pajović

Projekat “Moj advokat” – priča Valentine Pajović

Projekat “Moj advokat” – priča Valentine Pajović

„Ja se mučim od kad sam se rodila“ je rečenica sa kojom Valentina Pajović započinje razgovor sa nama. U staroj trošnoj kućici na Koniku, koja prokišnjava i kojoj se ne zna ko je vlasnik, svakodnevno strahuje za svoju djecu, njihovo zdravlje i opstanak.

Valentina je žena i majka, kojoj život kreće da se komplikuje već u ranoj mladosti kada je roditelji na silu udaju za 25 godina starijeg čovjeka. Kako kaže muža poštuje, iako ima problema sa alkoholom, a na pitanje da li je ikada bila žrtva nasilja Valentina kaže “ nisam, jer ćutim i trpim, inače da progovorim bila bih“. Kao majka tri dječaka, od kojih su dva veoma lošeg zdravstvenog stanja, strahuje za njihovu budućnost. Ona odlučuje da ode u Njemačku kako bi zaradila novac, koji bi slala djeci, međutim i tu se stvari komplikuju, pa se sama prijavljuje kako bi je deportovali za Crnu Goru. U međuvremenu djeci se još više pogoršalo zdravlje i odustali su od školovanja. Nakon boravka u pritvoru u Njemačkoj u periodu od šest nedelja, ona pokušava da iskoristi priliku kako bi zaradila novac za djecu, čisteći prostorije pritvora, dok je čekala svoje vrijeme za deportaciju.

Nakon dolaska u Podgoricu dočekalo je veoma teško stanje djece kako u školovanju i u zdravlju, tako i u ponašanju. Najstariji sin od 20 godina ima problem sa srcem, odnosno zaliscima na srcu, dok srednji sin od 18 godina ima težak oblik astme. Naime kako kaže muž nije previše brinuo o djeci te se plašila da ne skrenu sa „pravog puta“. Njena tri sina svakodnevno se žale na loš život i nemaštinu u kojoj žive, a nisu rijetki i vrebalni okršaji sa ocem. „ Mnogo mi je teško zbog djece. Iz Njemačke sam se vratila samo zbog njih i zbog straha da im se ništa ne desi. I ja sam lošeg zdravstvenog stanj, jer stalno trpim sve i ćutim zbog mira u porodici. Mnogo puta sam zbog tereta koji osjećam bila na ispovijed i na razgovor sa duhovnim licem. Nakon svega sam shvatila da je moja želja da odem sa djecom u Njemačku, jer za nas ovdje nema svijetle budućnosti“ zaključuje nemoćna Valentina.

Caritas Crne Gore je u saradnji sa Pravnim centrom iz Podgorice obišao Valentinu Pajović i njenu porodicu, kako bi im pružili pomoć u vidu paketa hrane i higijene, kao i u vidu garderobe i ćebadi. Pravni centar će Valentini pružiti pomoć za sva pravna pitanja besplatno.

Današnja posjeta Valentini i njenoj porodici je aktivnost projekta „Moj advokat – besplatna i profesionalna pravna pomoć u pristupu pravima za migrante“, koji podržava Evropska unija u sklopu programa European Instrument for democracy and human rights (EIDHR) Country based support scheme (CBSS) for Montenegro 2018, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares