Caritas zaposlio 11 osoba u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore koje će brinuti o starima

Caritas zaposlio 11 osoba u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore koje će brinuti o starima

Caritas zaposlio 11 osoba u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore koje će brinuti o starima

Caritas Crne Gore je kroz saradnju sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, a putem programa javnih radova, u okviru projekta „ Pomoć u kući za starije osobe“ , zaposlio 11 osoba na period od četri mjeseca. Zaposlene osobe su angažovane  za rad  u opštinama Berane, Petnjica, Gusinje i Plav. Javni radovi su lokalni ili državni programi zapošljavanja, koji za cilj imaju povećanje zaposlenosti nezaposlenih lica iz evidencije Zavoda, gdje se prioritet stavlja na teže zapošljive kategorije ljudi.

 Koliko je ovaj program značajan ne samo za zapošljavanje teže zaposlivih kategorija osoba, već i za starija lica na sjeveru naše zemlje objasnila je koordinatorka aktivnosti Caritasa Crne Gore na sjeveru Lidija Vulević.

 “Ovaj program  je veoma koristan  za opštine na sjeveru Crne Gore gdje živi veliki broj starih lica, posebno u ruralnom području i svaki vid pomoći i podrške je neophodan. Takođe, zbog velike nezaposlenosti u ovom dijelu Crne Gore, dodatno angažovanje gerontodomaćica kroz ovaj program, čak i na nekoliko mjeseci, predstavlja značajan pomak u njihovom  uključivanju na trzište rada a samim tim postaju finansijski nezavisne.”

Projekat „Pomoć u kući za starije osobe”  za cilj ima da unaprijedi sistem socijalne zaštite i zaštite starijih osoba u Crnoj Gori. Servis kućne njege u zajednici zasnovan je na zadovoljavanju osnovnih medicinskih i psihosocijalnih potreba starijih osoba. 

Ciljnu grupu ovog projekta čine starije osobe ograničenih fizičkih i mentalnih sposobnosti koje nisu u mogućnosti da samostalno žive u svojim domovima bez redovne njege i nadzora, a nedostaje im podrška porodice.  Starije osobe na raspolaganju imaju intenzivnu stručnu pomoć i podršku, psihološku podršku, gerontodomaćice po potrebi vrše akcije zagovaranja za njih, ostvaruju kontakt i saradnju sa zdravstvom i drugim organizacijama u zavisnosti od njihovih potreba.  

Projektom je obuhvaćeno oko 100 korisnika  koje svakodnevno obilaze gerontodomaćice i pružaju im pomoć u vidu sitne  medicinske njege, lične higijene, oblačenja, čišćenja kuće, kupovine, plaćanja računa i slično.

 Program javnih radova u okviru koga je 11 osoba dobilo šansu za rad na sjeveru zemlje, je sufinansiran od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Predviđeno  je da  radni angažman zaposlenih traje do sredine marta tekuće godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares