Štićenici Specijalne bolnice za Psihijatriju u posjeti Caritasu

Štićenici Specijalne bolnice za Psihijatriju u posjeti Caritasu

Štićenici Specijalne bolnice za Psihijatriju u posjeti Caritasu

Caritas Barske nadbiskupije , u svojim prostorijama na Biskupadi,  ugostio je danas  15 štićenika Specijalne bolnice za Psihijatriju iz Kotora. Cilj posjete je bio  naglašavanje značaja boravka van institucije, s obzirom da prema riječima medicinske sestre Tijane Nišević,  štićenici već dvije godina nisu nigdje bili, dok je ovo danas  prva posjeta od kako je započela pandemija izazvana pojavom virusa COVID19.

Nakon kratkog programa u Caritasovom centru na Biskupadi, štićenici su obišli kulturno – istorijske ljepote grada Bara, kao što su: Stari grad, Muzej Kralja Nikole i  Stara maslina. Gosti su bili vedrog  raspoloženja tokom cijelog dana, a kako i sami kažu promjena mjesta bi svakome prijala. Oduševljenje gradom Barom nisu krili i nadaju se ponovnoj posjeti.

„Svrha posjete jeste da se mi kao humanitarna organizacija aktivno zalažemo za unaprijeđenje mentalnog zdravlja u zajednici, a na ovaj način ujedno dajemo doprinos procesu deinstitucionalizacije“, istakao je ovom prilikom  koordinator aktivnosti Caritasa Barske nadbiskupije Marko Đelović.

Fokus posjete stavljen je na ukazivanje problema koje osobe sa mentalnim poteškoćama imaju, kao i na poštovanje njihovih prava i potreba, kako bi se na taj način dao doprinos smanjenju stigme i diskriminacije. Pored toga naglasak je stavljen i na potrebu razvoja servisa podrške u zajednici za ovu ciljnu grupu.

Važnost boravka, ne samo na otvorenom, već van instisucije, kao i promjena mjesta u kojem štićenici svakodnevno borave, naglasio je i Emil Šabotić, glavni medicinski tehničar. „Danas smo doveli uglavnom hronične pacijente, koji u našoj instituciji borave više godina. Neki čak i preko deset godina. Sam boravak u našoj ustanovi nije toliko prijatan zbog zatvorenog prostora sa rešetkama. Negdje van tog kruga duži vremenski period nisu izlazili i šetali, već im je život bio skoncentrisan na boravak u našoj ustanovi. Samim tim ovo danas je veoma lijepa stvar, zbog promjene sredine i mogućnosti da vide nešto novo, što njima svakako prija“, kazao  je Šabotić.

Današnja posjeta Specijalne bolnice za Psihijatriju iz Kotora organizovana je u okviru Caritasovog  projekta „Promocija zdravlja u borbi protiv socijalne isključenosti“. Cilj projekta je poboljšati socijalnu inkluziju i osigurati potpuno poštovanje prava osoba sa mentalnim poteškoćama u Crnoj Gori. Projekat je finansijski podržan od strane  humanitarne organizacije Rimokatoličke crkve u Njemačkoj  Renovabis.

Druženje je završeno zajedničkim ručkom gostiju iz Specijalne bolnice za Psihijatriju i Caritasovog tima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares